Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

4ο Μεσογειακό Συνέδριο για τις θαλάσσιες χελώνες

Φέτος, ένα σημαντικό περιφερειακό γεγονός, το 4ο Μεσογειακό Συνέδριο για τις θαλάσσιες χελώνες πραγματοποιήθηκε στη Νάπολη της Ιταλίας μεταξύ 7 – 10 Νοεμβρίου 2011.

Οργανώθηκε από το Stazione Zoologica Anton Dohrn, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης για τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές του
UNEP (RAC/SPA).

Το θέμα του συνεδρίου υπήρξε «Η Οδύσσεια της χελώνας», συγκεντρώνοντας τις χώρες με πείρα στο ιστορικό της έρευνας και διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών. Εμπνεύστηκε από την ιστορία επιστροφής του Οδυσσέα στην πατρίδα του διάσημου έπους του Ομήρου.

Σύμφωνα με τα κύρια θέματα της «Οδύσσειας της χελώνας», το επιστημονικό πρόγραμμα του 4ου Μεσογειακού Συνεδρίου διοργανώθηκε με τις εξής ενότητες:
  • Βιολογία της Αναπαραγωγής και Μετακινήσεις (Επιστροφή στον τόπο γέννησης)
  • Απειλές (Εξαπάτηση)
  • Ανατομία, Ψυχολογία, Συμπεριφορά και Γενετική (Κρυφές ταυτότητες)
  • Διαχείριση Βιοτόπων και Μέτρα Διατήρησης (Φιλοξενία)
Εκτός από αυτές τις τέσσερις συνεδρίες, προγραμματίστηκε μια ειδική ενότητα αφιερωμένη σε θέματα υγείας και κτηνιατρικής παρακολούθησης των θαλάσσιων χελωνών. Η βαρύτητα που δίνεται σε θέματα απειλών και κτηνιατρικής αποδεικνύεται πως μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη μείωση θνησιμότητας των χελωνών.

Αποτέλεσε μεγάλο ενδιαφέρον η συνάντησή μας με άλλους συναδέλφους της Μεσογείου καθώς και οι συζητήσεις μας με κοινά θέματα και προβλήματα.
Πάνω από 150 ερευνητές από 17 χώρες παρευρέθηκαν σε αυτή τη συνάντηση, συνδυάζοντας όλες τις περιοχές που ειδικεύονται σε αυτά τα θέματα.
Οι Δημήτρης Μαργαριτούλης, Σμαρώ Τουλιάτου, Παύλος Τσάρος, Νίκος Βαλλιάνος, Αλίκη Παναγοπούλου και Alan Rees αντιπροσώπευσαν τον ΑΡΧΕΛΩΝ και μαζί τους οι τρεις μας εθελόντριες του Κέντρου Διάσωσης της Γλυφάδας Μαριάννα, Anja και Sara.

Δύο ανηρτημένες (
posters) και τρεις προφορικές παρουσιάσεις αποτέλεσαν τη συμβολή του ΑΡΧΕΛΩΝ στο συνέδριο, οι οποίες ήταν οι εξής:

1. «Η μακροχρόνια παρακολούθηση της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta κατά τη συνάθροιση και αναζήτηση τροφής στον Αμβρακικό Κόλπο» από τους A.F. Rees, Δ. Μαργαριτούλη και B. G.Godley.

2. «Η αύξηση εκθαλασσώσεων των χελωνών στη Ζάκυνθο: ένα θέμα σοβαρής ανησυχίας» από τους Σ. Τουλιάτου, Π. Τσάρο, και Δ. Μαργαριτούλη.


3. «Ο νότιος Κυπαρισσιακός Κόλπος σε σταυροδρόμι: προστατεύουμε τώρα ή θρηνούμε για πάντα» από τους Ν. Βαλλιάνο και Δ. Μαργαριτούλη.

4. «Η ωοτοκία των Caretta caretta στο Ρέθυμνο της Ελλάδας, προτίμηση στα ύδατα που συνορεύουν με περιοχές αναπαραγωγής κατά την περίοδο ωοτοκίας» από τους Α. Παναγοπούλου, S.H Patel, S.J. Morreale, Δ. Μαργαριτούλη, F.V. Paladino και J.R. Spotila.

5. «Αριθμοί καταγραφής φωλιών και αυξημένη συχνότητα εμφάνισης νεόφυτων χελωνών στον κόλπο της Κυπαρισσίας: θετικά τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας παρακολούθησης φωλιών?» από τους Δ. Μαργαριτούλη, A.F. Rees και T. Rig
gall.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν τρία εργαστήρια (
Workshops) σχετικά με τη θήρευση αυγών και νεοσσών, τις επιπτώσεις από την αλιεία, και την τυποποίηση των προγραμμάτων καταγραφής (monitoring) στις παραλίες ωοτοκίας. Στην προετοιμασία και το συντονισμό του τρίτου εργαστηρίου συνέβαλε η Αλίκη Παναγοπούλου.

Το τελευταίο βράδυ μας προσκάλεσαν σε ένα τοπικό εστιατόριο της Νάπολης με θέα την ακτή. Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια συνόδευσαν το πεντανόστιμο δείπνο μας.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ανυπομονούμε για την επόμενη συνεργασία με τους συναδέλφους μας της Μεσογείου γιατί μαζί μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα.

Π. Τσάρος