Στις 23 Μαΐου, Παγκόσμια Μέρα της Χελώνας, οι «χελωνάδες» του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο εντόπισαν την πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας του 2012 στην παραλία Σεκάνια. Τα Σεκάνια αποτελούν την πλέον «πυκνοκατοικημένη» παραλία ωοτοκίας στη Μεσόγειο και είναι μέσα στις τρεις πρώτες στον κόσμο.
Καταγραφή της πρώτης φωλιάς στα Σεκάνια από την ομάδα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ
Η πρώτη φωλιά Caretta είναι σπουδαίο γεγονός κάθε χρόνο επειδή δείχνει την πίστη του πληθυσμού στο ετήσιο ραντεβού για ν’ αφήσει απογόνους, αφού οι χελώνες γεννούν στις παραλίες όπου γεννήθηκαν και οι ίδιες.
Η ιδιωτική περιοχή πίσω από την παραλία είχε αγοραστεί το 1994 από το WWF Ελλάς για να διασωθεί από την ανάπτυξη. Σήμερα η περιοχή αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και είναι απόλυτα προστατευμένη. Πάνω από το 50% των φωλιών που γίνονται κάθε καλοκαίρι στη Ζάκυνθο αποτίθενται στην παραλία Σεκάνια.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εργάζεται συστηματικά στη Ζάκυνθο από το 1983 συλλέγοντας στοιχεία ωοτοκίας και προστατεύοντας τις φωλιές που κινδυνεύουν. Επίσης από το 1987 διεξάγει και ένα σημαντικό πρόγραμμα ενημέρωσης επισκεπτών που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Μετά την ίδρυση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου το 1999 ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεργάζεται στενά με το Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου τόσο στη συλλογή των στοιχείων όσο και στην ευαισθητοποίηση του κοινού. Σημειώνεται ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ο ΑΡΧΕΛΩΝ το WWF Ελλάς και η Mom εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα.
Οι χελώνες Καρέττα έρχονται στη Ζάκυνθο από διάφορα μέρη της Μεσογείου. Δύο σημαντικοί βιότοποι διατροφής τους βρίσκονται στη βόρεια Αδριατική και στον Κόλπο Γκαμπές στην Τυνησία. Αυτό τεκμηριώθηκε από αναφορές χελωνών που είχαν μαρκαριστεί από το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ. Οι χελώνες συγκεντρώνονται από τον Μάρτιο - Απρίλιο στον Κόλπο του Λαγανά όπου ζευγαρώνουν και οι θηλυκές ετοιμάζονται για την ωοτοκία. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να αυξηθεί βαθμιαία η ωοτοκία, να κορυφωθεί αρχές Ιουλίου και να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου.
Ζευγάρωμα στον Λαγανά στις 19-5-2012
Έτσι ο παγκόσμιας σημασίας βιότοπος αναπαραγωγής της Καρέττα στη Ζάκυνθο συμβάλλει αποτελεσματικά στη διατήρηση του απειλούμενου αυτού ζώου και στον εμπλουτισμό των θαλασσών μας με χιλιάδες χελωνάκια κάθε χρόνο.